Ακτινολογικό τμήμα (Υπέρηχοι) παίδων και ενηλίκων

Ακτινολογικό τμήμα (Υπέρηχοι) παίδων και ενηλίκων

aktinologiko-1

Ακτινολογικό – Υπερηχογραφικό Τμήμα

Προσφορά για τον μήνα Οκτώβρη

Οι υπέρηχοι αποτελούν μία από τις πλέον αξιόπιστες επιστημονικές μεθόδους διάγνωσης με σημαντικά πλεονεκτήματα όπως : ανώδυνες , ακίνδυνες και με χαμηλό κόστος .

Στο Πολυιατρείο μας, ο εξειδικευμένος σε υπερήχους Ακτινοδιαγνώστης – Στρατιωτικός Ιατρός –  Φουστέρης Ανδρέας  (Διευθυντής του Ακτινολογικού τμήματος του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης και Επιστημονικός υπεύθυνος του πολυιατρείου μας) πραγματοποιεί τις παρακάτω εξετάσεις με υπερσύγχρονο υπερηχογράφο :

Α) Υπερηχογράφημα Προστάτη: Έλεγχος για πιθανή φλεγμονή στον προστάτη αδένα. Επιβάλλεται αν υπάρχει σύμπτωμα συχνουρίας, δυσουρίας ,νυκτουρία ή αυξημένο PSA. Όλοι οι άνδρες άνω των 45 ετών προληπτικά οφείλουν να κάνουν την εξέταση κάθε δυο χρόνια.

Β) Υπερηχογράφημα Μαστών:  Διαγνωστική εξέταση των μαστών χωρίς ακτινοβολία. Ελέγχονται επίσης οι λεμφαδένες της μασχαλιαίας χώρας. Ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση για διάγνωση εστιών που δεν φαίνονται στη μαστογραφία, καθώς επίσης βοηθά στη διερεύνηση αποτιτανώσεων που μπορεί να αποκαλυφθούν στη  μαστογραφία. Ενδείκνυται αντί της μαστογραφίας για ηλικίες κάτω των 30 ετών και θα πρέπει να γίνεται για ηλικίες άνω των 45 ανά δυο χρόνια.

Γ) Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς:  Πραγματοποιείται μελέτη διαστάσεων του θυρεοειδούς για πιθανή ύπαρξη όζων. Ο θυρεοειδής αδένας είναι από τους τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού συστήματος, καθώς ρυθμίζει την παραγωγή ή μη σημαντικών ορμονών.

 Δ) Triplex αγγείων &  αρτηριών  και φλεβών άνω και κάτω άκρων ( κοιλιακής αορτής , καρωτίδων και αρτηριών – φλεβών ) : Εξέταση για τον πιθανό προσδιορισμό στένωσης ή την παρουσία ανευρύσματος.
Επιβάλλεται σαν εξέταση για όσους θέλουν να ελέγξουν το καρδιαγγειακό τους ή έχουν οικογενειακό ιστορικό με παθήσεις της καρδιάς ή υψηλή υπέρταση.
Το triplex αρτηριών και φλεβών άνω και κάτω ακρών ενδείκνυται για τον αποκλεισμό θρομβώσεων καθώς και τον προσδιορισμό της φλεβικής ανεπάρκειας.

Ε) Υπέρηχος άνω κοιλίας: Η άνω κοιλία αποτελείται από τα όργανα: ήπαρ, σπλήνα , πάγκρεας , χοληδόχος κύστη, Νεφρά, την αορτή και το παροορτικό χώρο καθώς επίσης και τα επινεφρίδια. 
Ο υπέρηχος άνω κοιλίας βοηθά στην διάγνωση των αιτιών του κοιλιακού άλγους, την απεικόνιση της χολολιθίασης ή του λίθου στους νεφρούς, στο ανεύρυσμα της αορτής κ.τ.λ.

ΣΤ).Υπέρηχος κάτω κοιλίας: Στις γυναίκες αφορά στα όργανα μήτρας ωοθηκών και ουροδόχου κύστεως . Διαγιγνώσκει αίτια συμπτωμάτων όπως : μητρορραγία, άλγος πυέλου , διαταραχές έμμηνου ρύσεως .
Στους άνδρες αφορά στα όργανα ουροδόχου κύστεως και προστάτη.
Επιβάλλεται ως εξέταση ανά δύο χρόνια για ηλικίες άνω των 50 ετών ως προληπτικός έλεγχος.